Specialisaties


Neurologische  Revalidatie

De revalidatie van neurologische aandoeningen vraagt om een gespecialiseerde aanpak waarbij gekeken wordt naar de patiënt als geheel, niet alleen naar de symptomen.

 

Tijdens de revalidatie wordt er gezocht naar korte- en langetermijndoelen die van invloed zijn op het dagelijks functioneren. De behandeling richt zich op het normaliseren van spanning en spasticiteit en het verbeteren van mobiliteit, balans en coördinatie. Zo kunnen wij jou helpen om de dagelijkse activiteiten uit te voeren die voor jou belangrijk zijn.

 

In onze praktijk wordt er gewerkt volgens het Bobath-concept. 

 

Wie kan er bij ons terecht? 

  • personen met een aangeboren en niet aangeboren hersen- of ruggenmergletsel zoals: Cerebrale palsy (CP), beroerte (CVA), dwarslaesie, spina bifida, .... 
  • personen met een degeneratieve neurologische aandoening zoals: Ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS), ALS, ....
  • personen met een neuromusculaire aandoening zoals: SMA, HSP, Limb Girdle, ...

 


Bekkenbodemrevalidatie

De Impact van Bekkenbodemproblemen: Wat Je Moet Weten?

Bekkenbodemproblemen zijn een veelvoorkomend, maar vaak ongemakkelijk onderwerp dat zowel vrouwen, mannen als kinderen kan raken. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 10 mannen maakt in hun leven een vorm van incontinentie mee. Ook kinderen zijn niet vrijgesteld, met bedplassen dat bij ongeveer 10% van de 6-jarigen voorkomt. Deze cijfers laten zien hoe wijdverspreid het probleem is en hoe ingrijpend het kan zijn, zowel fysiek als emotioneel. Veel mensen ervaren angst of een verminderd zelfvertrouwen als gevolg van deze situaties.

Gelukkig is er een oplossing! Bekkenbodemtherapie richt zich op het verbeteren van de controle over de bekkenbodemspieren en biedt praktische adviezen voor gezonde plas- en stoelgangsgewoonten. Deze therapie is geschikt voor volwassenen en kinderen en kan beginnen na een doorverwijzing van een arts.

Wanneer is Bekkenbodemtherapie Noodzakelijk?

Voor volwassenen is bekkenbodemtherapie waardevol bij:

  • Urinaire problemen zoals inspanningsincontinentie (bij hoesten, niezen of sporten) en urgente aandrang.
  • Regelmatig of onregelmatig plassen, en terugkerende blaasontstekingen.
  • Pijn in de bekkenbodem of tijdens seksuele activiteit.
  • Problemen met de stoelgang, zoals constipatie of ongewild verlies van ontlasting.
  • neurologische problemen

Voor kinderen kan therapie nuttig zijn bij:

  • Urinaire problemen zoals broekplassen of bedplassen 's nachts, en onregelmatig plassen.
  • Dringend en frequent moeten plassen.
  • Problemen met de stoelgang, zoals constipatie of vuile strepen in het ondergoed.

Zet de eerste stap naar verbetering!

Het is tijd om openhartig over bekkenbodemproblemen te praten en de stap te zetten naar verbetering. Onze praktijk biedt een veilige en ondersteunende omgeving waar je actief kunt werken aan jouw welzijn. Aarzel niet langer en maak een afspraak met ons. Samen gaan we deze uitdagingen aan, zodat je je weer vrij en zorgeloos kunt voelen!


Behandeling van duizeligheidsklachten 

Duizeligheid kan een zeer beangstigende ervaring zijn voor iedereen die er last van heeft.

De meest voorkomende oorzaken zijn BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid), uitval van het evenwichtsorgaan en de ziekte van ménière.  Ook spanning in de nek, migraine, medicatiegebruik, ouderdom, of neurologische aandoeningen kunnen duizeligheid veroorzaken.

Het is belangrijk om de oorzaak van de duizeligheid te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Onze praktijk biedt verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van duizeligheid en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven. 

Volgende vormen van therapie kan hier bij ons aangeboden worden:

  • Vestibulaire revalidatie
  • Repositiemaneuvres
  • Gewenningstraining
  • Manuele therapie en coördinatietraining van de nekmusculatuur

 

Wacht niet langer en maak vandaag nog een afspraak om uw duizeligheidsklachten aan te pakken en weer volop te kunnen genieten van het leven!

 


Valpreventie

Wist je dat 24 tot 40% van de thuiswonende 65-plussers minstens een keer per jaar valt, waarvan 21 tot 45% meerdere keren per jaar? Bovendien verhogen factoren zoals hoge leeftijd en cognitieve stoornissen het valrisico. Het valrisico bij ouderen met dementie loopt op tot 72% op jaarbasis, waarvan 39% herhaaldelijk valt.

Onze valpreventie training dient om het aantal valincidenten bij 65-plussers te verminderen. De training omvat oefeningen voor het evenwicht, kracht, mobiliteit, uithouding, coördinatie en lichaamshouding te verbeteren. Bovendien verhoogt het ook het zelfvertrouwen en doet het de angst om te vallen dalen. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid langer behouden en kan er langer genoten worden van het deelnemen in sociale situaties (bv. uitstapjes, markten, familiebezoeken, etc.).

Neem contact met ons op om te ontdekken hoe onze valpreventietraining jou of een geliefde kan helpen.

 


Dry Needling

Dry needling is een innovatieve techniek die gericht is op het ontspannen van spieren. Met behulp van acupunctuurnaalden worden drukpunten in de spieren (ook wel triggerpoints genoemd) aangeprikt om langdurige ontspanning te bewerkstelligen.

Het is een effectieve behandeling voor spiergerelateerde pijnklachten, zoals nek-, schouder- en rugpijn, hoofdpijn, tenniselleboog en andere overbelastingsklachten. Ook een hoge tonus en spasticiteit in de spier als gevolg van een neurologische aandoening kan verlicht worden d.m.v. dry needling.

In tegenstelling tot acupunctuur worden de naalden bij dry needling alleen tijdens de behandeling ingebracht. Het inbrengen van de naalden is vrijwel pijnloos. Wanneer een drukpunt wordt aangeprikt, kan de spier kort samentrekken, wat soms aanvoelt als een kramp. Dit is een normale reactie en geeft snel plaats aan volledige spierontspanning. Na de behandeling kan het behandelde gebied enigszins vermoeid of stijf aanvoelen, maar deze reacties verdwijnen meestal snel.

Wist je dat de toepassing van dry needling ook positieve effecten kan hebben op spanning-spasticiteit in spieren bij mensen met een neurologische aandoening? 

 


Algemene Kinesitherapie

Algemene kinesitherapie richt zich op klachten van het bewegingsapparaat (spieren, pezen, ligamenten, gewrichten).

Via specifieke oefentherapie, mobilisatietechnieken en massagetechnieken trachten wij de functiestoornissen in het lichaam zo goed mogelijk weg te werken.

Deze functiestoornissen kunnen ontstaan door o.a. blessures (bvb. enkelverstuikingen), acute- of chronische klachten t.h.v. de wervelkolom, operatieve ingrepen (bvb. heupprothese), en dergelijke.

Of je nu last hebt van acute of chronische pijn, of je wilt je lichaam sterker maken om toekomstige blessures te voorkomen, wij bieden de expertise en toewijding om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op en begin je reis naar een gezonder, fitter en gelukkiger leven.