Doei Stereotypen, Hallo Mobiliteit! - Ignas

Gepubliceerd op 4 februari 2025 om 19:00

Waarom de profilering van hulpmiddelen en workshops anders moet

Als je denkt aan hulpmiddelen zoals een rollator, traplift of rolstoel, of aan workshops over valpreventie en thuiszorg, wat zie je dan voor je? Waarschijnlijk bejaarde mensen op een poster, glimlachend op een zonnige dag, misschien met een kopje thee in de hand. Dit beeld lijkt standaard te zijn – maar het is verre van compleet. Sterker nog, het kan zelfs ontmoedigend werken.

 

Zelf ben ik een gebruiker van een rollator, traplift en rolstoel. Mijn overstap naar een rolstoel verliep verrassend soepel, maar bij het gebruik van een rollator en traplift liep ik tegen iets anders aan: een mentale drempel. Waarom? Omdat hulpmiddelen zoals rollators en trapliften bijna altijd worden geassocieerd met ouderen.

 

Ik ben niet oud. En toch had ik die hulpmiddelen nodig om mijn leven makkelijker en veiliger te maken. Maar doordat ze vrijwel uitsluitend worden afgebeeld met oudere mensen, voelde ik weerstand. Ik kon me simpelweg niet identificeren met die beelden. Hetzelfde geldt voor workshops over valpreventie of hulpmiddelen: deze richten zich vaak expliciet op een oudere doelgroep, wat de drempel verhoogt voor jongere mensen die ook baat kunnen hebben bij deze ondersteuning.

 

Hulpmiddelen en workshops zijn niet leeftijdsgebonden

Het is tijd om dit beeld te doorbreken. Hulpmiddelen zoals een rollator of traplift zijn geen symbool van ouderdom; ze zijn een symbool van onafhankelijkheid. Ze bieden gemak, veiligheid en vrijheid, ongeacht je leeftijd. Hetzelfde geldt voor workshops over valpreventie, thuiszorg en mobiliteit. Iedereen met mobiliteitsuitdagingen kan baat hebben bij deze kennis en ondersteuning, of je nu jong, middelbaar of ouder bent.

 

Toch zie je vrijwel nooit jonge mensen op een poster met een rollator. Valpreventieworkshops lijken ontworpen alsof alleen ouderen ooit risico lopen. Waarom? Mobiliteitsproblemen en valrisico’s beperken zich niet tot een specifieke leeftijdsgroep. Door de eenzijdige profilering voelen mensen zoals ik – die jonger zijn en hulpmiddelen nodig hebben – zich niet aangesproken, wat de stap naar hulpmiddelen of ondersteuning onnodig moeilijk maakt.

De kracht van herkenning

Wat we nodig hebben, is meer diversiteit in hoe hulpmiddelen en workshops worden geprofileerd. Laat zien dat hulpmiddelen er zijn voor iedereen die ze nodig heeft. Laat posters en campagnes mensen van alle leeftijden en achtergronden tonen, zodat iedereen zich kan herkennen in de boodschap. Maak workshops toegankelijker door de taal en beeldvorming te verbreden: richt je niet alleen op ouderen, maar op alle mensen met mobiliteitsuitdagingen.

 

Stel je voor hoe anders het zou voelen om een poster te zien met iemand van jouw leeftijd die een hulpmiddel met trots gebruikt. Of een valpreventieworkshop die laat zien hoe iedereen, ongeacht leeftijd, een veilig en onafhankelijk leven kan leiden. Dit zou de overstap makkelijker maken en stigma’s verminderen.

Tijd voor verandering

Als samenleving kunnen we hier verandering in brengen door bewuster om te gaan met hoe we hulpmiddelen en workshops profileren. Laten we de beeldvorming verbreden en laten zien dat hulpmiddelen en kennis er zijn voor iedereen die baat heeft bij extra ondersteuning. Het is tijd om de stigma’s rondom hulpmiddelen en mobiliteitsbeperkingen te doorbreken, en mensen te laten zien wat ze werkelijk zijn: tools en kennis voor een onafhankelijk en veilig leven – ongeacht je leeftijd.

 

 

#levenmetbeperking #inspirerend #moed #empowerment

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.